Blog

Upozorňujeme na nový podvodný e-mail

25. 6. 2024 9:06

Internetoví podvodníci opět útočí! Zdá se vám e-mail v náhledu povědomý? Přišlo vám v poslední době něco podobného? Potom zbystřete, tento typ e-mailů není od Zásilkovny! Podvodníci se vás prostřednictvím něj snaží donutit ke kliknutí na podezřelý odkaz a získat tak přístup k vašim osobním či platebním údajům. 

Jak falešný e-mail vypadá?

1. Nejdřív vám přijde takto vypadající e-mail o doručení:
2. Odkaz vás po otevření odvede na následující stránky:
3. Pak vás bude nabádat k vyplnění následujících kroků:

Jak podvod poznáte?

  • v textu se objevují chyby a nesmyslné formulace (zde např. mix tykání a vykání, překlepy v předmětu zprávy nebo spojení „kalendář oznámení“ – nic takového neexistuje atp.)
  • e-mail vám přijde z podezřelé adresy (v tomto případě je slovo Zásilkovna zkomolené a odesílatelem je osoba s podivnou adresou končící na @telrad.net)
  • notifikace o vašich zásilkách vám vždy posíláme z adresy noreply@zasilkovna.cz
  • ve zprávě bývá odkaz, který vás přesměruje na podezřelou adresu (zde enchantedcascade.com), naše doména je VŽDY https://www.zasilkovna.cz/

Přehled všech zásilek, které máte na cestě, najdete vždycky v mobilní aplikaci Zásilkovna. Jestli aplikace zatím nemáte, doporučujeme si ji stáhnout. Kromě aktuálního přehledu vašich zásilek, tam najdete i spoustu vychytávek.

Co dělat v případě, že vám dorazí podezřelý e-mail?

Přečtěte si důkladně text, zda neobsahuje chyby a nesmyslné formulace.

Zkontrolujte si adresu odesílatele, v případě Zásilkovny je to vždy noreply@zasilkovna.cz.

V žádném případě neklikejte na podezřelá tlačítka a odkazy!

Podezřelý e-mail nahlaste jako spam a ihned smažte. 

Pokud si podvodem nejste jistí, obraťte se na nás prostřednictvím kontaktního formuláře.

Doporučujeme také, abyste si prošli naši speciální stránku Bezpečnost a ochrana dat aneb Neskočte podvodníkům na špek, kde najdete další ukázky podvodů i rady a tipy, jak nenaletět podvodníkům. Nastudujte si, na co si dát pozor, ať jsou vaše citlivé údaje i finance v bezpečí.


Sdílet:

Rubriky